DÜNYA DEVİ ; M.Uzel - Takvim Kayseri

DÜNYA DEVİ; M.Uzel - Takvim Kayseri - Uzel Ajans A.Ş.

Altmış yaşına giren Saffet Aslan’ın, yıllar önce, küçük bir mobilya atölyesinde haftalık 5-10 lira haftalıkla, çıraklıktan başlayan hayat hikayesi, bugün Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yüz akı olarak, külçe çinko üretilmesine hız kazandırmak adına tam 1 milyar 101 milyon lira teşvik verilen bir uluslararası kuruluşun  patronluğuna, yani bir imparatorluğa uzanan seyir içeriyor. Bu hayat hikayesi iniş ve çıkışlarıyla film yapılsa, inanın ciddi izleyici kitlesine ulaşır ve kitabı yazılıp, okullarda ders olarak okutulsa, öğrencilerin en çok takip edeceği ve de yararlanacağı ders olurdu.

Saffet Aslan 1958 doğumlu yani tam 60 yaşında ve hayatı daha küçük yaştan itibaren hep mücadele ile geçmiş ve yaşadıklarıyla, bunlara karşı verdiği mücadeleler, hep boyunu fersah fersah aşmış olaylardan oluşuyor.  Bu nedenle de bu kapasiteye gelmiş bir şirketin 60 yaşındaki patronu olarak, çok rahatlıkla tecrübesini ve oluşturduğu markaların gücünü topladığınızda birkaç altmış yıla ihtiyaç olduğunu rahatlıkla söyleyebilirsiniz.

Sen kalk 70’li yıllarda çıraklıktan başladığın mobilya sektöründe,20-25 sene sonra bir Türkiye markası ol, yani İPEK ol. Üstüne üstlük çekyat diye bilinen kanepe tarzı mobilya üretiminde öncü isimlerden olan Aslan’ın yükselişine 28 Şubat’ta hiç haketmediği şekilde tam bir kumpas ile adeta kasıtlı bir darbe vurulmuş. Ve zaten Aslan, 28 Şubat’ta kendilerine yaşatılanların bedelini çok ağır ödediklerine dikkat çekerken, işin maddi boyutunun da manevi boyutunun da çok, ağır olduğunu söylemişti. Sonuçta, kesinlikle suçu olmadığı ortaya çıkmış olmasına rağmen, sahada bu suçsuzluğunun uğranılan büyük zararları engellemeye yetmediğini her daim vurgulamıştı.

2004’de İPEK Mobilya’nın ötesinde başka bir sektörle bir marka oluşturmaya niyetlenen Saffet Aslan, belki öncesinde ÇİNKOM adıyla atıl duran ve batık bir fabrikayı aldığında, arsasını değerlendirmek istemişse de, sonrasında şehrin ileri gelenlerinde ricalarını kırmayarak, fabrikayı tekrar ve hızla çalıştırmaya karar vererek harekete geçmişti.

İyi ki de geçmiş...

Zira tıpkı çırakken, ustasının “hadi şuradan iki çay kap da gel” sözüyle verdiği bu görevi bile en özenli şekilde yapmaya çalıştığı gibi yıllar sonra da, ÇİNKOM’u almadan önce de, aldıktan sonra da verdiği uğraş ve çabada da hep aynı titizlik ve özeni ve de dikkati göstermişti. Bu nedenle de, burada da az zamanda çok ve büyük işler yaptı, aslında kısa sayılan bir süre sonrasında İzmir’de külçe çinko üretmeye yönelik 150 milyon dolarlık fabrikanın temelini attı ve kısa sürede de üretime başlattı. Üstelik bu sefer bu konuda dünyanın en büyüklerinden olan Meksikalı bir şirketi de ortak olarak almış, ülkemize bir de prestijli bir yabancı ortak kazandırmıştı. Yani hem kendisi hem ülkesine kazandırmıştı.

AVM, İnşaat ve benzeri işlere de giren Saffet Aslan tüm işlerini çapına göre gerekli zamanı ayırarak ve hakeden yöneticilerle idare ederek, Anadolu’da sürekli büyüyen bir şirket olma ünvanını hep koruda.

Kimi zaman hobi olarak başladığı ve halen neredeyse 2 milyon dolarlık bir servete dönüşen teşbih koleksiyonuyla motive ve deşarj oldu, kimi zaman da , Hacılar’da ki dostlar kahvesinde yıllardır devam eden “yıllanmış arkadaşların buluşması’nda eskileri hep taze tutarak moral buldu.

ÇIRAKLIKTAN DÜNYA DEVİNE EVRİLME

Uzun yıllardır kavuştuğu servet ve buna bağlı güç Aslan’ı hiç değiştirmedi. Dilediğini alıp, dilediği gibi yaşayabileceği halde, sürekli olarak israftan, gösterişten imtina etti ve bunu kendi aile bireylerine de aşıladı. Dolayısıyla 6 çocuğu olmasına karşın, bunların hiçbirini en azından Kayseri kamuoyu bile çok fazla bilmez, zira hiçbiri öne çıkmaz, tıpkı babaları gibi neredeyse sade bir hayatla hep örnek insanlar olarak sürdürürler yaşamlarını.

Ve süregelen bu planlı, hesaplı ve istikrarlı çalışmalar sonucunda Saffet Aslan’ın şirketleri ve çabaları devlet büyükleri ve dahi hükümet üyelerince de farkedildi. Türkiye’nin sürekli gelişen ve çok iyi yönetilen şirketleri arasında yapılan ön değerlendirmeler sonrasında 12 sektörden biri olarak seçilen metal sektöründe Aslan’ın kurmuş olduğu külçe çinko üretimi için adeta dünya devi olmasının yolunu açacak teşviklerin verilmesi kararlaştırıldı.

Geçtiğimiz günlerde, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen törenle, Türkiye sanayisi açısından kritik öneme sahip yatırımlar açıklanırken, bunları gerçekleştiren şirketlere de toplamda 134 milyar TL teşvik verildi. Bunun belgesi de bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından, yatırımcılara verildi.

Kısaca hatırlatmak gerekirse, bu projelere ilişkin şunları söyleyebiliriz.  Projelerde enerji, petrokimya, madencilik, tarım, haberleşme, sağlık başta olmak üzere 12 sektörde yatırım öngörülürken, ‘Proje Bazlı Teşvik Sistemi’nden yararlanacak büyük yatırımların, Türkiyenin yüksek açık verdiği hammaddelerin yanında, sanayinin sürdürülebilirliği için kritik olan ürünler ve yüksek teknolojili ürünleri kapsaması hedeflendi.  Projeden faydalanacak firmalar arasında ilimizin güzide kuruluşlarından ‘ İPEK MOBİLYA’ da yer aldı. Çinko Külçe üretimi için 1 milyar 101 milyon lira teşvik alacak olan firma bin 20 kişiye doğrudan, 4 bin 590 kişiye ise dolaylı olarak istihdam sağlayacak.  Yurt genelinde 23 kuruluşun faydalanacağı teşviklerden ilimizden de İpek Mobilya madencilik sektöründeki yatırımları ile teşvik almaya hak kazandı. Çinko Külçe üretimi için 1 Milyar 101 milyon lira teşvik alacak olan Saffet Aslan’ın sahibi olduğu bu firma,   bin 20 kişiye doğrudan , 4 bin 590 kişiye ise dolaylı olarak istihdam sağlayacak. İşte tüm bunları hakkederek layık görülen İpek Grup Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Arslan teşvik belgesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.

Sanırım tam da bu anda Arslan’ın gözünün önünden çıraklıkla başlayan ve bugünlere kadar gelen hayatı hızlandırılmış bir film şeridi olarak gözünün önünden geçmiştir. Zira Allah her kuluna bunu nasip etmez. Ve eminim ki, Aslan da bunun önemini bilecek ve hakkını da vererek, dünya devi olma yolunda adımlar atarak, uluslararası arenada da göğsümüzü kabartmaya devam edecektir.
Bunun adı sanayide çok büyük adımlar atmak ve başarılı olmaksa da asıl adı, gerçek vatanseverliliktir...

Teşekkürler Saffet Aslan...