Süper teşvik Türkiye ekonomisini uçurur ; M.Uzel - Takvim Kayseri

Süper teşvik Türkiye ekonomisini uçurur; M.Uzel  - Takvim Kayseri - Uzel Ajans A.Ş.

CUMHURBAŞKANI Erdoğan’ın önceki gün açıkladığı proje bazlı teşvik sistemi, iş dünyasında geniş yankılar buldu. 135 milyar liralık proje bazlı yatırım sisteminin, cari açığın kapatılmasına katkı yapacağına ben inanıyorum.

135 milyarlık dev yatırım teşvikinin, cari açığın kapatılması yönünde atılmış büyük bir adım olarak görmekteyim. Bu dev teşvik, Türk ekonomisinde doping etkisi yapacaktır. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki gün açıkladığı 19 firmaya, 23 proje için verilecek proje bazlı yatırım teşvikleriyle ekonomi dünyasında süper teşvikten şehrimizde sadece İpek Mobilya Grubu aldı.

Şirketin sahibi Saffet Arslan, gerçekten çekirdekten yetişme, Türkiye’nin de gurur duyacağı iş adamıdır. Ne zaman kendisini ziyaret etsem devamlı olarak projeler üretmekle meşgul, aynı zamanda hayır hasenat işlerinde de her zaman birinci sırada yer almıştır. Kayseri’nin ilk mobilya fabrikası olan İpek Mobilya’yı kurmuş binlerce kişiye istihdam sağlamış. Atıl durumda olan Çinkur fabrikasını alarak bugün Türkiye’de eşi benzeri olamayan bu fabrikayı ayağa kaldırmış ihracatta en başarılı duruma getirmiştir. Türkiye’de bu teşviki çok hak eden Saffet Arslan her zaman şunu söyler: “Vitesi büyütmemiz lazım, aynı vitesle gidersek geç kalırız...”

Allah başımızdan Sayın Cumhurbaşkanımız’ı eksik etmesin, terör olayının bitirilmesine bile dünyaya örnek olmuş bir liderimizdir. Türkiye ekonomisinde kısa vadede çok olumlu etkileri olacağını, teşviklerin ekonomi büyümeye, istihdam artışına ve cari açığın kapanmasına büyük katkı sağlayacağını dile getirerek, hükümetin ekonomin önündeki bürokratik engelleri kaldırarak iş dünyasının önünü açması, vergi muafiyetleri ve indirimleriyle yatırımları teşvik etmesini son derece önemli bulduğunu, teni teşvikleri, cari açığının kapatılması yönündeki önemli bir adım olarak gördüğünü anlattı.

KAYSERİ DIŞ TİCARET FAZLASI VERİYOR

Kayseri yıllardır dış ticaret fazlası veren şehirlerimizdendir. Daha az ithalat yapan, daha çok ihracat yapan Kayseri, Türk ekonomisine önemli katkılar sunmaktadır. Bazı iş adamlarıyla yaptığım görüşmelerde Türkiye dış ticarette Kayseri gibi olması gerekiyor diyorlar.

Türkiye’nin, ihracatı ithalatını geçmeli ve önemli sorun olan cari açık bir an önce kapatılmalıdır. Dış ticaret açığının kapatılması için Türkiye’nin katma değeri yüksek üretime geçmesi gerekmektedir.

Mobilya sektöründe Kayseri’de Türkiye de söz sahibidir. Bu konuda OSB Başkanı Tahir Nursaçan da, mobilyadaki KDV oranının düşmesi için çok gayret gösterdi. Ve başarıya da ulaştı. Bu konuda kendisi ile görüştüğüm Nursaçan, mobilya sektöründe kullanılan hammaddenin büyük bir bölümü yerli olduğunu ayrıca mobilyanın katma değerinin başka ürünlere göre yüksek olduğunu söyledi. Ülkemizde mobilya gibi katma değeri yüksek ürünler imal edilmesi gerektiğini anlattı. Teknoloji bazlı yatırımlara ağırlık verilmesi gerektiğini hükümetimizde bu yönde büyük bir adım atmasını memnuniyetle izlediklerini söyledi. Hükümetin, desteğini arkasına alan özel sektör olarak, girişimci ruhumuzu ortaya koyarak Türkiye’yi uçuracak dev yatırımların yapılması gerektiğini anlatan OSB Başkanı Nursaçan, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanana süper teşvikin cari açığın kapanmasında sağlayacağı olumlu etkilerin, kısa sürede içinde görüleceğine inandıklarını belirtti. Bu teşviklerden çok umutlu olduğunu söyledi.