Adalet Bakanı Abdülhamit Güle teşekkürler.. ; M.Uzel - Takvim Anadolu

Adalet Bakanı Abdülhamit Güle teşekkürler..; M.Uzel - Takvim Anadolu - Uzel Ajans A.Ş.

Hayvan severler de hayvan sevmeyenler de hayvanlara kötü muamele edenler de hayvanları ticari meta haline getiren de bu yasa hepimizi ilgilendiriyor.

Biliyorsunuz Adalet Bakanı Sayın Abdülhamit Gül, hayvanlar konusunda çok duyarlı bir bakanımız. Bakanlığı tarafından hazırlanan “Hayvanları Koruma” kanun taslağın da sona gelindi.

Taslakla, sahipli ve sahipsiz hayvanlara işkence etmek, öldürmek, nesli yok olma tehlikesi altındaki hayvanları katletmek ve hayvanları birbirlerine zarar verecek şekilde dövüştürmek ilk kez hapis cezası öngörülen suçlar haline getirildi.

Taslakla hayvanlara karşı suçlara verilen para cezaları da katlandı..

Sahipli veya sahipsiz hayvana eziyet eden ya da haklı bir neden olmaksızın öldüren,4 aydan 4.5 yıla kadar hapisle cezalandırılacak...
● Nesli yok olma tehlikesi altındaki bir hayvanı öldürene 3 yıldan 10.5 yıla kadar hapis verilecek..
● Sahipsiz ya da güçten düşmüş hayvanları Hayvan Sağlığı Zabıtası Kanunu da öngörülen durumlar dışında öldürenlere verilen 600 liralık ceza 4 bin lira olacak..
● Ev ve sus hayvanlarının kuyruk ve kulaklarını kesenlere, ses tellerini alanlara, tırnak ve dişlerini sökenlere hayvan başına verilen 1200 liralık ceza 4 bin lira olacak.
● Toplu yaşanan yerlerde beslenen ve barındırılan kedi ve köpekleri kısırlaştırmayan, doğacak yavruların yükümlülüğünü ihlal edenlere verilen 300 liralık ceza 1000 lira olacak.
● Hayvanların doğal kapasitesini veya gücünü aşacak şekilde çalıştırılmasına, gereksiz acı çekmesine, kötü alışkanlıklara özendirilmesine neden olacak şekilde eğitenlere verilen ceza 1500 liralık ceza 4 bin lira olacak..
● Hayvan ticareti izni almayanlara, bu konudaki yasaklara ve yönetmenlik hükümlerine uymayanlara kesilen ceza 1000 liradan 3 bin liraya çıkacak..
● Ev ve sus hayvanlarını sokağa atanlara verilen 200 liralık ceza 700 lira olacak..
● Et ihtiyacı amacıyla kesim yasaklarına uymayanlara 3 bin liralık ceza 7 bin lira olacak..
Bu yasa yeterli mi?
Tabi ki yasada öngörülen cezalar bunlarla sınırlı değil, ben sadece bir kaçını yazdım.

Hayvana yönelik şiddete karşı düzenlenen torba tasarısında “hayvana şiddet” artık “kabahat” yerine “suç” sayılacak..

Peki, bu tür hükümleri içeren “Hayvanları Koruma” yasa tasarısı yeterli mi?

Hayvanlara Adalet Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve Aydın Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Ilgın İstenç Yalçınkaya, “hayır, yeterli değil” diyor.

Ve şunları söylüyor:
“Hayvana yönelik şiddet ve tecavüz eylemlerinin alt sınır cezası en az 2 yıl olmalıdır.

Aksi takdirde verilen adli hapis cezaları para cezasına çevrilebiliyor, ertelenebiliyor ya da hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebiliyor..

Dolaysıyla iki yılın altında verilecek cezalar caydırıcılık bakımından yetersizdir..”
Onlar da bir can
Bu ve buna benzer eksiklikler için görüşler alındı..

Bunlar göz önüne alınarak yasa tasarısının son şekli verilecek ve genel kurula getirilecek.. Yasa nasıl çıkarsa çıksın.. Şunu unutmayın hayvanlar da bir “can”dır ve insanlardan hiç bir farkı yoktur.. Umarım, bu yasa hayvanseverleri memnun eder, sevmeyen ve kötü muamele edenleri de korkutur. Bu Arada geçtiğimiz günlerde Kayseri Molu Hayvan Barınağını Ziyaret eden Kayseri Valisi Süleyman Kamçı’ya ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Mustafa Çelik’e, Kayhakder Derneği Başkanı Nilgün Üzel’e teşekkür ederim.